יוצרים צמיחה: מה למדתי מהספר של ערן גפן על צמיחה עסקית ואיך זה קשור לבלוגים
בלוג עסקי יוצר מגנט לצמיחה עסקית
יוצרים צמיחה מה למדתי מהספר של ערן גפן לגבי צמיחה עסקית ואיך זה קשור לעולם הבלוגים

איך בלוג עסקי יוצר צמיחה עסקית: דברים שלמדתי מהספר של ערן גפן

אני עוקבת כבר שנים אחרי ערן גפן באמצעות הניוזלטר השבועי שלו. תמיד שאלתי את עצמי למה הוא מפרסם את הרשימות שלו בתוך הניוזלטר ולא מפנה לבלוג, אבל הבנתי שיש לו אסטרטגיה שונה – הוא מפרסם את התוכן שלו בבלוג + בניוזלטר ולא מפנה לבלוג באמצעות הניוזלטר.

בכל מקרה, כל מייל, אותו קיבלתי ביום שישי, ממש רגע לפני הסיאסטה היה מעורר מחשבה והשראה.

במקביל, ערן פתח פודקאסט על צמיחה עסקית ויצירתיות ולבסוף הוא איגד את כל הרשומות לספר סגול ומוצלח מאוד.

כמובן, שבתור מנויה וקוראת אדוקה של התכנים שלו, רכשתי את הספר – אחד לי (ואחד לחברה טובה שאוהבת לקרא ספרי יזמות), והתחלתי להעמיק בתכנים, שחלקם כבר קראתי בניוזלטר, אבל נהניתי לקרא שוב. אין ספק שקריאה בספר היא  חוויה שונה לחלוטין.

בין לבין ערן מכר את העסק שלו לויקס (טירוף!!), פתח עסק נוסף בשם G TEAM ובכלל הוא איש אשכולות בתחום הפרסום והשיווק ששווה לעקוב אחריו.

אז מה הקשר בין בלוגים לצמיחה עסקית?

מה למדתי מערן גפן על שיווק עסקים באמצעות בלוגים ?

כשאני קוראת ספרי יזמות, אני מאוד אוהבת להבין איך הבלוג נכנס לתמונה או מקביל לתחום היזמי.

בעיני, עסק שיש לו בלוג הוא כבר עסק עם זיקה יזמית. רוב העסקים מסתפקים בפייסבוק או אינסטוש ולא משקיעים בנכס דיגיטלי משלהם.

עסק שמשקיע בנכס דיגיטלי יוצר מחויבות לכתיבה, ליצירת תוכן והרחבת הגשר בינו ובין הלקוחות שלו, זה עסק שיש לו זיקה יזמית, קהילתית ושירותית חזקה במיוחד, עם הבנה על החשיבות של נכסים עצמאים.

יוצרים צמיחה מה למדתי מהספר של ערן גפן לגבי צמיחה עסקית ואיך זה קשור לעולם הבלוגים

בכל מקרה, כשאני קוראת ספרי יזמות אני אוהבת לתרגם את הנאמר לפלטפורמה של הבלוג. בסופו של דבר – הבלוג זאת פלטפורמה. כמו שהסברתי היום לאיש עסקים "בלוג זה היכולת של העסק להרחיב את האתר העסקי שלו בשביל לפתח שיח עם הקהל, הקיים והפוטנציאלי". וזה בדיוק זה.

איך בלוג יכול לפתח צמיחה עסקית?

האמת שכשקראתי את הספר, לא ציפיתי למצא כבר בעמוד 17 משפטים שכל כך נכונים לעולם העסקי ולבלוגים, וכך הוא כותב: "סטנלי אנדריס הוא דוגמא אנושית למה שכלכלנים כבר גילו מזמן: הפתרון הכי טוב לתקופת שפל הוא השקעה בתשתיות"

ועוד מעמוד 17: "מחקר שנערך העלה כי חברות שמשקיעות במחקר ובפיתוח ובתשתיות בזמן מיתון הן בעלות סיכוי גבוה יותר להראות צמיחה עם סיומו"

וזה ממשיך גם בעמוד 18: "שאל את עצמך: שנה מהיום, על אילו תשתיות ויכולות אני רוצה להיות? איך תיראה הקטגוריה של העבודה שלי? האם אני מוכן לתקופת הצמיחה שתבוא אחרי משבר הקורונה? וחוץ מזה  – איך התפתחתי כאדם בתקופת המשבר? מה מצב הקשרים שלי עם האנשים סביבי?"

"גם באישי – האקינג של דברים קטנים יכול לעשות הבדל"… "התשתית הכי חשוב לכל מי שרוצה לצמוח היא לימוד של יכולות וכישורים חדשים" … "תקופת משבר וקיפאון היא הזמן האידיאלי ללימודים ולהכשרות לצורך העמקת הידע".

פרויקט הקבוצה הסודית כמענה על צורך

אז כן, אנחנו בתקופת משבר קשה, וכשהמשבר התחיל יצאתי עם פרויקט הקבוצה הסודית, קבוצת פייסבוק של מיקרו למידה בן 3 חודשים, וזה היה הצלחה. נשארו עוד 2 מפגשים לתום העונה השלישית.

כשפתחתי את העונה הראשונה, התרגשתי מהרעיון לפתח את יכולת העשיה של העסקים והבלוגים סביבי ולתת להם חומרים למחשבה ולפרקטיקה בתחום השיווק הדיגיטלי.

אחרי 9 חודשים לתוך הקורונה, הבנו שהמשבר הזה הפך להיות מציאות חיינו, ולכן זה הזמן לקחת שני צעדים קדימה ולהבין איפה נמצא העסק מבחינת המפה הדיגיטלית.

התשתיות זה הדיגיטל.

אני מציעה לעסקים להשקיע בנכס דיגיטלי עצמאי, קרי אתר אינטרנט או בלוג.
דווקא כשהכל יחסית שקט, זה בדיוק הזמן לשבת ולדמיין איך העסק היה רוצה להיראות בדיגיטל, באתר האינטרנט ואיך הוא יכול לפתח שיח ושפה עם הקוראים לטובת הפיכתם ללקוחות פוטנציאלים. זאת הסיבה שהחלטתי לצאת עם הפרלמנט העסקי, כי אני יודעת ללמד את הנושא ממש ממש טוב, ובעיני עסק שלוקח בשתי ידיים את העצות של ערן גפן בספר ואת הקורס של הפרלמנט ייצר לעצמו צמיחה.

אל תבזבז משבר טוב. זו הזדמנות ענקית לעשות דברים שנמנעת לעשותם קודם

אני רוצה להמשיך ולבדוק איך היזמות והצמיחה קשורים לעולם הבלוגים, מעבר לצורך להשקיע בתשתיות דווקא בעת משבר.

עמוד 23 "החברות הכי אייקוניות נוסדו בלב משבר, אילוצים מחייבים אותך להתפקס ומספקים קרקע פורייה ליצירתיות"…. "אל תבזבז משבר טוב. זו הזדמנות ענקית לעשות דברים שנמנעת לעשותם קודם"

הרבה פעמים לעסקים אין את הזמן או הפניות לבנות בלוג / אתר אינטרנט כי יש את החיים עצמם של העסק, ולשבת לכתוב עכשיו בלוג או אתר זה באמת לוקח את הזמן שלו.

אבל, לעסקים, שהלקוחות כרגע פחות זורמים, שיש לעסק רגע לחשוב מחוץ לקופסא, למה שלא תנסו? הרי הבלוג היא פלטפורמה יצירתית, מחברת, יוצרת קהילה, מגבשת, מאפשרת ובעיקר מקפיצה את העסק למימד אחר לחלוטין.

משבר זה זמן לבלוג.
לקחת את כל הידע שיש לעסק, את השיחות שיש לעסק עם לקוחותיו ולתרגם את זה למאמרים של תוכן שיובילו את הקוראים לידע שהם זקוקים לו.

ואחרי המשבר?
הללויה, משתמשים בבלוג ככלי שיווקי פרסומי, ליצירת הכנסות, הבאת לקוחות פוטנציאלים ושמירה על קשר עם לקוחות קיימים.

במהלך הקורונה עזרתי למספר עסקים לבנות את הבלוגים שלהם וזאת היתה חגיגה, חלק מעסקי התיירות שרואים את הצעד הבא קדימה, חלק מתחום עיצוב הפנים והלייף סטייל שאף פעם לא היה להם זמן לקחת את העושר התכני שיש להם באינסטגרם לפעילות של תוכן באתר עצמאי ובבלוג עם הרבה תוכן וידע, וגם יועצים למיניהם ומאמנים שרצו להתקדם הלאה ולעבור לקורסים און ליין. את כל זה הבלוג מאפשר, כל מה שצריך, כמו בעמוד 27 "ברגע שאתה מסתכל על המשבר הזה דרך עיניים של יזם, אתה רואה בבהירות את ההזדמנויות".

הזדמנויות ובלוגים עסקיים

אני לא בטוחה אם ההיסטוריה של הבלוג שלי ידועה לך, או איך העסק שלי התפתח בטעות מהבלוג הנפלא הזה, אבל אני מזמינה אותך להאזין לפודקאסט שבו תיארתי את המסע המטורף שעברתי עם הבלוג שלי שהפך למקצוע ולעסק מצליח.

הבלוג יצר לי הזדמנויות, וזה מה ששימוש יצירתי עם בלוג עושה – הוא פותח דלתות, יוצר קהילה, מאפשר נטוורקינג ופיתוח קשרים ובעיקר מהווה את מקפצת ההזדמנויות מתחת לרגליים של העסק שלך.

איך מייצרים הזדמנויות באמצעות בלוג עסקי?

זה לא קורה ביום אחד. לא. ממש לא. בשביל זה צריך זמן של השקעה, נוכחות ורצון. אבל הי, יש לנו פה משבר שממאן להיעלם מהר, אז יש לנו זמן להשקיע ולבנות אסטרטגית תוכן לעסק שלך, בשביל לבנות את תהליך ההזדמנויות העסקיות שלך. נכון?

שלב 1: בניית מיתוג אישי באמצעות הבלוג.

לפני הכל, הבלוג צריך להוכיח שיש לך את זה. שיש לך את מה שנדרש מבחינת ידע מקצועי, יכולת הבעה (לכל אחד יש, זה שריר שאפשר לעבוד עליו), מסר שעוזר למישהו לעשות משהו, אפילו אם זה משהו קטן, שניתן בנדיבות ובגובה העיניים.

בתקופה של השלב הראשון מה שנדרש בעיקר זה התמדה ביצירת תוכן בבלוג, הגדלת החשיפה לבלוג ולהרשמה לניוזלטר

שלב 2: נוכחות דיגיטלית ברשת.

הבלוג והרשתות החברתיות עובדים אלה עם אלה. בשלב השני צריך לדאוג שהנוכחות של העסק ברשת גדלה על מנת שהפוסטים בבלוג יתפסו תאוצה בשיח. אפשר לקחת חלק בשיח בקבוצה מקצועית, אפשר להגיב בפורומים ואפשר לחלק את התכנים של הבלוג למיקרו תכנים ולפזר אותם בתור פוסטים ברשתות. מה שהכי חשוב זה להתחבר לאנשים שתחומי העניין דומים.

שלב 3: יצירת קהילה לבלוג

את הקהילה מייצרים על ידי הרשמה לניוזלטר / שיח ער בקבוצה בפיסבוק / שיח בקבוצת ווטסאפ, מה שחשוב שהקהילה תהיה רשומה ויהיה לך את הדאטה של הקהילה שלך. תחומי הענין והשיח של הקהילה מתכתבים עם התכנים שמתפרסמים בבלוג עצמו. אפשר גם ליצור קהילה של עסקים משלימים לעסק המדובר ועל ידי כך לפעול במסגרת של קהילה מקצועית בתחום. הקהילה מקבלת במה בבלוג על ידי יצירת תכנים אורחים/ ראיונות בשני הצדדים.

שלב 4: יצירת הזדמנויות

השלב הזה הוא הקסום ביותר בעיני, כי אחרי 3 שלבי התפתחות של הבלוג העסקי והמיתוג העסקי, זה הזמן להגדיל את הנוכחות על ידי יצירת הזדמנויות.  ופה נכנס הקסם היזמי של הבלוגים. ההזדמנויות שאני קיבלתי בפיתוח העסק שלי, היו אך ורק בזכות הבלוג, שפיתח לי קשרים, יכולות ויצירתיות.

את הפרלמנט פיתחתי לפני 6 שנים בעקבות הבקשה של הקהל שלי שקורא את הבלוג, את הכנסים יזמתי לאור ההבנה שהקהילה רוצה להפגש ולנהל שיח מקצועי, כך היו 4 כנסים שצמחו משנה לשנה מבחינת תכנים ומשתתפים.

את ההזדמנויות העסקיות הנלוות לבלוג כמו עבודה בסטרטאפ ויזמויות שונות קיבלתי בזכות אנשים שפנו אלי בעקבות הקריאה שלהם בבלוג, כנ"ל שירותי ייעוץ וליווי שאני מעניקה, שפונים אלי בזכות הכתיבה בבלוג.

הרצאות, לימודים, שיתופי פעולה – בכל פעם כשאני מפרסמת פוסט בבלוג, משהו קורה, הזדמנות נוצרת, ולעסק שלי יש פתח ליצור הזדמנות כי הנכס הדיגיטלי שלי הוא פותח דלתות.

וגם בעסק שלך זה יכול להיות. בסופו של דבר זה תהליך שכשאני מפשטת אותו למשימות, הופך להיות די ברור וישים.

איך הבלוג מייצר שגרה?

כשעסק מחויב לכתוב פוסט בבלוג, הוא מחויב לשיח עם הקהל שלו, בין אם זה קהל קיים ובין אם זה קהל פוטנציאלי. כפי שערן גפן מנתח את ההשרדות של שקלטון בעמוד 35 "רוטינות חשובות ביותר ליצירת יציבות ובטחון, לנהל את האנרגיות של הצוות: ליצור להם יציבות, ליצור שגרה ולתת להם את התחושה שהם יכולים לשרוד את זה יחד תחת הנהגתו"

עסקים שכותבים בלוג, עושים ריפריימינג לתחושת המסוגלות של העסק שלהם. שוחחתי לאחרונה עם מספר בעלי עסקים והם אמרו לי שהבלוג ממש מציל אותם, כי ככה הם מבינים כמה הם עשו בתקופה האחרונה, למרות שהתחושה היתה שהם לא עשו יותר מדי. הבלוג מייצר שיח אחר לעסק, כי הוא מראה יכולות, מעשים, הישגים, ערכים, חיבור לקהל – כל אלו מעוררים מוטיבציה, יצירתיות ורצון להתחבר מחדש לDNA של העסק ולקהל.

אחת השאלות שאני שואלת את לקוחותי העסקיים היא: "מתי בפעם האחרונה כתבת בבלוג?" בכדי להזכיר להם את התחושה של הנצחון, ההישג של פרסום פוסט חדש לאוויר.

כפי שערן כתב בעמוד 35 "שקלטון דאג להעסיק אותם כל הזמן כדי למנוע ספקות, חרדה וייאוש ולנצל את הזמן שלהם לעשייה פרודוקטיבית, או לפחות כזו שמייצרת מחויבת ולכידות".

אז למה כתיבה בבלוג ולא כתיבה בפייסבוק לדוגמא?

כתיבה בבלוג שונה מכתיבה בפייסבוק. נתחיל מהעובדה שכתיבה בבלוג היא ירוקת עד ואילו בפייסבוק נעלמת בחור הארנבת של הפיד.

מעבר לכך, כתיבה בבלוג מחייבת את הכותב להתרכז, לתכנן, לכתוב בצורה ממוקדת, בהירה. בפייסבוק אנחנו כותבים אחרת, יותר שוטף, קליל, ואילו בבלוג הכתיבה היא לאחר מחשבה רטרוספקטיבית. ולכן, הכתיבה בבלוג מרגישה יותר "איכותית" לכותב, ותחושת ההישג גבוהה יותר.

כמו כן, מהלך שליחת הפוסט בניוזלטר מהול בתחושת התרגשות קלה של מפגש עם הקהל, לאחר שלא נפגשנו מספר ימים או שבועות. זאת תחושה שמעוררת תקווה, חשש, רצון להתחבר מחדש וגעגוע לקהל של העסק.

למה עכשיו זה הזמן של השיווק הדיגיטלי?

כשבחוץ סופה פוליטית ומשבר בריאותי, התקשורת הופכת לתשקורת ואף אחד לא מאמין למה שכתוב בפרינט, ולכן הדיגיטל, שנהיה השחקן המרכזי בתקופה הזאת, הוא פה להיות על הבמה המרכזי. ואם העסק שלך לא שם, בנכס דיגיטלי עצמאי, כזה שהשליטה בו בידך, ולא צוקרברג ואחרים, אז העסק שלך לא ישרוד את הקורונה ומה שיבוא אחריו.

בעמוד 49 ערן כותב "זו לא הטכנולוגיה, טמבל" ובאמת בלוג זה לא חידוש היסטרי מבחינת הטכנולוגיה. לא מדובר על אוטומציה, ומידע מודיעיני עסקי ואפילו לא בוטים חכמים. מדובר פה על פלטפורמת שיח שלך ושל הקהל שלך. פלטפורמה איכותית, שתלויה אך ורק בך. ולא באף אלגוריתם אחר שמחליט עליך כמו ברשתות החברתיות.

שיווק: סיפור עם ערך ואובססיביות לקהל שלך

זה הזמן להכניס את החדשנות לעסק שלך, אבל "חדשנות בבסיסה היא היכולת להקשיב לשוק ולצרכן ולהציע להם ערך. ואם צריך- גם להמציא מחדש בשבילם. או במילים אחרות: שיווק".

אבל רגע, לפני שהמילה שיווק מפחידה אותך, אני רוצה להחליף את המילה שיווק במילה "שיח", מה קורה אם הבלוג של העסק שלך יכול לעורר עם הלקוח שיח? כנה? שקוף? אותנטי? מחבר? הרי זה מה שבלוג איכותי של עסק עושה. הוא שם אותך על המפה מעברו השני של הגשר.

"החזון היחיד שלה (אמזון) הוא רק האובססיסיות לצרכן"

בניית אסטרטגיית תוכן טובה לבלוג עסקי מבוססת לא רק על העסק עצמו אלא ובעיקר על הצרכים של הקהל של העסק. כמו שאמזון אובססיבית לגבי הצרכן שלה, כך גם הבלוג של העסק גורם לעסק עצמו לפתוח את העיניים ואת האוזניים ולשאול את עצמו : "מה הקהל שלי רוצה /צריך לדעת היום?" ועל בסיס השאלה הזאת מפתחים אסטרטגיות תוכן מדהימות לעסקים שמייצרים תוכן רהוט, אותנטי, משמעותי לעסק וללקוחותיו.

בעמוד 50 ערן כותב "גם לגבי הפרסום שממנו מגיע דיוויד. הוא טוען (ואני מסכים איתו) שהסוכנויות צריכות להמציא את עצמן מחדש ולתת היום שלושה דברים: סיפור (המקום שממנו המותג בא) חדשנות (היכולת לבחור ערוצים חדשים) וטכנולוגיה (היכולת למנף הכול וליצור אינטרקציה)."

כשקראתי את הפסקה הזאת כל מה שהיה לי בראש זה "בלוג עסקי, זה בלוג עסקי, זה בלוג עסקי". כי בלוג עסקי מייצר שיח על ידי סיפור שהמותג מספר ללקוח, על ידי הפצה ושימוש ברשתות חברתיות, בניוזלטר ובסרטונים על מנת למצוא את הקהל שלו בערוצים שונים כולל גוגל. הטכנולוגיה יוצרת במה עצמאית לכל עסק היום, מבלי צורך לדעת מילה אחת של קוד. כל בעל עסק יכול לבנות לעצמו אתר אינטרנט ובלוג בעזרת תוכנות שמיועדות לאנשים ללא ידע טכני וטכנולוגי. ראה ערך ויקס ראה ערך SITE123.

איך הספר של ערן הזיז את הגבינה שלי?

יש עוד הרבה ציטוטים בספר הזה, אבל נראה לי שפשוט כדאי לך לרכוש אותו, כי הוא פשוט ספר מצוין. האמת שהיה לי חשוב לפרסם את הפוסט הזה, כי התלבטתי המון אם להוציא לאור את הפרלמנט השנה, הרי זה קורס הדגל שלי בו אני מלמדת בשיטתיות ובצורה מאוד מבנית את עולם השיווק של הבלוגים, העניין שזה קורס של 3 חודשים והוא במחיר פרימיום.

אבל אחרי שקראתי את הספר הזה, אמרתי לעצמי "יונית, תעדכני את תכני הקורס ותמקדי אותו לעסקים בלבד, כי יש לך ידע, טקטיקות, אסטרטגיות ותהליכים שכל עסק צריך לטובת השיווק שלו בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט ובלוג. פשוט תורידי את המחיר כמה שאת יכולה וצאי עם זה לעולם".

אז באמת יצאתי עם הרשמה מוקדמת לפרלמנט ועד כה נרשמו 22 בעלי עסקים שרוצים לעשות שינוי בעסק שלהם, שיש להם את כל מה שנדרש בשביל לנצל את התקופה ההזויה הזאת וליצור הזדמנויות.

הציטוט שגרם לי לצאת עם הפרלמנט היה של יניב גרטי מנכ"ל אינטל שאמר בעמוד 62: "כעת הבחירה אם לצמוח בעקבות השינוי שנכפה עלינו ולהצטרף למהפכת המחשוב היא בידי כל אחד מאיתנו, וזאת החלטה אישית עבור כל אחד. בין אם אנחנו שכירים, עצמאים, בעלי עסקים קטנים או תאגידי ענק. "

ואז הוא דיבר על קורס שלקחתי בו חלק בתור מרצה, בו לימדתי על "לעשות סדר ברשת וכתיבת תוכן שהופך קורא ללקוח"

"בדיוק לפני כמה ימים סיימנו להעביר סדרת קורסים יחד עם עיתון גלובס, הכשרות וקורסים בתחומי הדיגיטל והטכנולוגיה לעסקים קטנים מגוונים. עסק קטן שעובר הכשרות בתחומי השיווק הדיגיטלי ומכירות האונליין מאמץ טכנולוגיה חדשה ולאורך זמן. אי אפשר לחזור לאחור ומתגבשת תחושה אחרת של כוח. לעשות יותר. לעבוד חכם יותר. לנצל את כוח הדאטה והמחשוב להצלחה עסקית".

ועוד מילה אישית אחת על בלוגים וצמיחה.

במהלך 12 שנים שיש לי בלוגים, בין אם זה אישי או עסקי, הבלוג תמיד היווה את המגנט שלי, בעיקר בעיתות משבר.

את הבלוג האישי הראשון פתחתי לאחר חווית משבר הפגיה שלנו, את הבלוג השני כשנסענו לרילוקיישן והיתי מחוסרת עבודה, את השלישי במשבר גיל ה40, ונאחזתי בבלוג העסקי כשסגרתי עסק אחד מתוך שניים שהיו לי. תמיד הבלוג נתן לי כח להמשיך, להיות בקשר עם הקהילה ולהיות בתנועה. וזה הוכיח את עצמו, כי הבלוג הוא זה שמאפשר לי לצמוח ולהרוויח בעסק שלי.

ועכשיו, זה הזמן שלך, לתת לעסק שלך את המתנה הכי גדולה שהוא יכול לקבל – בלוג עסקי, עצמאי, שמחבר בין המותג לקהל, לעשייה, יצירתיות וקשרים.

ואם אין לך את הידע איך לעשות את כל זה, מזמינה אותך ללמוד איתי בפרלמנט העסקי את כל התורה כולה, צעד אחר צעד, להצלחה של העסק שלך בזכות הבלוג העסקי.

"זה הזמן להצטייד באנרגיות חדשות, להשאיר מאחור את האונייה שבשלג ולהתחיל בנחישות את מסע ההצלה שלנו" עמוד 36

לבנות לבד אתר אינטרנט לעסק – זה אפשרי

בשלוש שעות אתם יכולים לבנות אתר בעשר אצבעות. כל הפרטים פה בלינק

1 תגובות

ספרו לי אם אהבתן את הפוסט ולמה

תגובות נוספות

שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק