איך הופכים את התחביב למקצוע מכניס באמצעות הבלוג - שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק
5 שלבים להפוך את התחביב למקצוע מכניס
הפיכת התחביב למקצוע מכניס - יונית צוק הבלוגריסטית

איך הופכים את התחביב למקצוע מכניס באמצעות הבלוג

וואו אני ממש מתרגשת לכתוב את הפוסט הזה, ואני לא יודעת למה לא כתבתי אותו עד כה. אולי לא הייתי מוכנה לזה, לא יודעת.

בכל מקרה, היום, אני מפרטת לכם את המודל שפיתחתי בתואר השני בתקשורת, במהלכו חקרתי לעומק את עולם הבלוגים המופלא. את התואר שלי סיימתי לפני 6 שנים, ואפשר לאמר שהוא שינה את חיי. כמובן שאני חייבת לפרגן לפרופסור מוטי נייגר שהיה ראש החוג דאז ופרופסור עידית מנוסביץ' שהיתה המנחה האגדית של עבודת המחקר שלי.

פרופסור עידית ראתה את הפוטנציאל של המודל שפיתחתי, והפכה אותו, יחד איתי,  למאמר שפורסם במגזין תקשורת בינ"ל, והציגה את המודל בכנס תקשורת ביפן. (אם יש משהו שאני מצטערת בחיים, זה שלא טסתי יחד איתה לכנס, יונית של היום היתה קופצת על ההזדמנות הזאת). את המודל שפיתחתי אפשר לקרא ביתר ריכוז פה במאמר האקדמי.

 

את התמונה הזאת אני תמיד מראה בפרלמנט כשאני מספרת על המודל, כשנרשמתי למכללת נתניה, באתר האינטרנט היתה תמונה של אמא מקבלת תעודה על הבמה ולצידה הילדים שלה. זה אולי נשמע מטומטם קצת, אבל אחד החלומות שלי בתואר השני היה לעלות לבמה לקבל את התואר עם הבנות שלי. וואי כמה התרגשתי באותו רגע. הגשמת חלום. הפיכת התחביב למקצוע מכניס - יונית צוק הבלוגריסטית

החלטתי, ברגע ספונטני, בבוקר אחד השבוע, פשוט להסביר לכם על המודל בפודקאסט שלי. היתה לי חצי שעה בבוקר (קמתי מוקדם חחח) עד לפגישה עם לקוחה, והיה לי מצב רוח די טוב, אז הקלטתי לכם הסבר מה זה המודל ומה מאפיין כל שלב בחמשת השלבים.

ההסבר הוא על פני השטח, זה מצחיק להסביר בחצי שעה מחקר שלקח לי שנתיים לבצע. אבל את העיקר העברתי בפודקאסט.

כשאני מפרטת אודות המחקר בפרלמנט שלי (בית הספר לבלוגים שאותו אני פותחת פעם בשנה), בדרך כלל הוא מעורר רגשות עזים של הזדהות. אני אשמח לשמוע מה אתם הרגשתם אחרי שתשמעו אודותיו.

המודל הינו פרי יצירה מקורי שלי, עליו עמלתי במשך שנתיים,  ולכן איני מאשרת ציטוט או שימוש בחומרים שאני כותבת פה ללא בקשת רשות בכתב וקבלתה. תודה על ההבנה.

פירוט מודל הפיכת התחביב למקצוע מכניס באמצעות הבלוג:

אני אקצר 55 עמודי מחקר, למרות שלכתוב אותו בקיצור זה ממש קשה. וגם כל שלב, יש כל כך הרבה מה לאמר על השלבים עצמם, ובמיוחד מה קורה בין השלבים. אבל אני אנסה לתמצת. בכל מקרה, מה שאני מלמדת בפרלמנט מבוסס על המודל הזה, פשוט לקחתי כל שלב ופירטתי אותו לנקודות של עשייה, שהבלוגים צריכים לעשות בשביל לעבור את השלבים אחד אחרי השני. והם עושים זאת! זה פשוט מדהים כל פעם מחדש.

מודל הפיכת התחביב למקצוע מכניס באמצעות הבלוג: הנחות יסוד:

  • המודל בנוי מחמישה שלבים.
  • הנחקרות של המודל היו נשים, מעולם הלייף סטייל, עם זאת, הבנתי בהמשך הדרך שהמודל נכון לגברים ונשים כאחד, ובמגוון תחומים ונושאים של הבלוג.
  • כל שלב בנוי מאירועים שקורים לבלוגרית באותו שלב, שנוצרים מתוך צורך מסוים, תהליך של למידה, פידבק ואז נוצר, ללא כוונה תחילה, מימד של העצמה, שהוא זה שמדרבן את הבלוגרית לעבור לשלב הבא. ששם התהליך חוזר חלילה.
  • המעבר משלב לשלב אינו מחייב דבר, פרט לרצון של הבלוגרית לעשות כן.
  • אפשר לעבור משלב רביעי וחמישי ולחזור לרביעי, במידה ולא מעוניינים להרוויח כסף מהתחביב.
  • עולם הבלוגים הוא דינמי ולכן הוא מאפשר את ההתפחות הזאת.
  • התהליך לוקח זמן. אצל כל בלוגרית זה תהליך אישי, פרטני, וההתפתחות בו היא משתנה מבלוג לבלוג.
  • המודל פותח במהלך השנים 2012 – 2014 ולכן רשתות חברתיות כמו אינסטגרם לא נכללו במחקר, כמו כן, היום אפשר לשער שיש שלבים נוספים במודל, במידה והמחקר ימשיך.

חמשת השלבים:

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית. עיצוב: טלי יחיה

שלב א: תחביב

שלב ב: התערות בקהילה הדיגיטלית

שלב ג: בלוג צעיר

שלב ד: בלוג מבוסס בקהילה

שלב ה: הכנסה מהבלוג

לא כל בלוג עובר את כל התהליך במלואו, ולא כל בלוג מגיע להכנסה מהבלוג ומהתחביב, זה מאוד תלוי בפרמטרים של עשיה, קהילה ודינמיות של הבלוג. אבל אפשר  ללמוד איך לעבור משלב אחד לשני ואיך אפשר  לבנות קהילה של קוראים לבלוג ולגרום לו להיות משמעותי הן בחיי הכותב והן בחיי הקורא.

הבלוג הוא פלטפורמה מדהימה של אפקט פרפר אינטרנטי, שאפילו כותבי הבלוג, לעיתים רבות מופתעים מהכח שיש לבלוג ולקהילה שנוצרת בעקבות הכתיבה בו

התהליך שנוצר בין שלב לשלב:

על מנת שתיווצר תנועה של הבלוגרית משלב לשלב, צריך להיווצר תהליך בשלב עצמו. התהליך נוצר על ידי:

תמריץ: משהו קורה שגורם לבלוגרית לשנות התנהגות, תמריץ לעשות משהו, שהתוצאה שלו הוא בפעילות דיגיטלית מסוימת.
הפעילות משתנה משלב לשלב, הן מבחינת היקפים והן מבחינת סוגים.
לאחר שהבלוגרית מבצעת את הפעילות, נוצרת תוצאה למעשיה שמייצרים פידבק חוזר אליה, ובדרך כלל מייצרים אפקט של מימד העצמה, שנותן לה בטחון להמשיך בדרכה לשלב הבא , ולאחר שהיא אוזרת אומץ. היא עוברת לשלב הבא של המודל.

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית.

פירוט המודל מתחביב למקצוע מכניס: שלב א – תחביב

היוצרת נמצאת בביתה, מכינה פריט מסוים כמו שרשרת, פימו, עיצוב אלבומים, עיצוב כרטיסי ברכה ועוד. כשהיא נתקלת בבעיה מסוימת בתחומה היא פונה לד"ר גוגל, ומוצאת באמצעותו קהילות שלמות של יוצרות, שהשיח שלהן מאפשר לה לפרוח מבחינת פתרון בעיות אודות היצירה, שימוש בשפה מקצועית בתחום התחביב, ורעיונות נוספים ליצירה.

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית. עיצוב: טלי יחיה

גילוי הקהילות ברשת גורם לאותה יוצרת להרגיש שהיא כבר לא לבד , ולא נחשבת ל"מוזרה שמתעסקת ביצירה". נוצר חיזוק הלגיטימציה לעיסוק במלאכה.

פירוט המודל מתחביב למקצוע מכניס: שלב ב – התערות בקהילה

השלב השני: מתחלק לשני שלבים:

חלק א  – היוצר משתתפת קבועה בקהילות האינטרנטיות אבל סמויה, לא מבצעת נטוורקינג כי היא עדיין מתביישת, עדיין לא מספיק עם ביטחון עצמי בשביל להציג את העבודות שלה ולשאול שאלות, היא לומדת מתוך השיח שנעשה בקבוצות ברשת.

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית. עיצוב: טלי יחיה

שלב ב – השתתפות פעילה בשיח  – בשלב מסוים היא מקבלת חיזוקים לביטחון העצמי שלה, והיא רוצה גם לשתף בתהיות שלה, ובתוכן המקצועי שיש לה להציע בתחום, ואז נעשה המעבר לחלק ב של השלב השני – היא מחליטה להשתתף בקבוצות האינטרנטיות בצורה גלויה.

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית. עיצוב: טלי יחיה

שלב זה כולל  שיח הדדי של היוצרת עם יתר היוצרות בקבוצה האינטרנטית, נוצר פה הקסם של הנטוורקינג . היוצרת משתפת בידע שלה, בתוצרים שלה, נפגשת עם היוצרות הנוספות בקבוצה במפגשים און ליין ואוף ליין. בשלב זה נוצרת הערכה של קהל היוצרות לדברים שהיא יוצרת, לידע שלה, לנגישות שלה והיוצרות הנוספות בקבוצה מפצירות ביוצרת לפתוח בלוג, על מנת שיהיה מקום מרוכז של היצירות, הידע והכשרון שלה לווא דווקא רק במסגרת הקבוצה האינטרנטית .

פירוט המודל מתחביב למקצוע מכניס: שלב ג – בלוג צעיר

היוצרת פותחת בלוג צעיר, ונוצרת קהילה נוספת, מעבר לקהילת הבלוגריות והקבוצה האינטרנטית, אלא גם קהילה של קוראות, שקוראות את הבלוג של היוצרת ונהנות מהדברים שהיא מעלה לבלוג, והידע המקצועי שהיא משתפת את הקוראים.

היוצרת מרגישה שהיא צריכה להתפתח לטובת הקוראים והבלוג, ולכן היא משתתפת בקורסים וסדנאות שקשורים לצילום, לעיצוב ולתחומי יצירה נוספים. נוצר בבלוג שיח מפרגן, מחזק, נוצרת קהילה חזקה תומכת וההתפתחות האישית של הבלוגרית הן בתור בלוגרית והן בתור יוצרת גורמת להעצמה אישית ומקצועית

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית. עיצוב: טלי יחיה

פירוט המודל מתחביב למקצוע מכניס: שלב ד – בלוג מבוסס בקהילה

הבלוג הופך ליסוד מאוד משמעותי בחייה של הבלוגרית. הבלוג משמש כמקור לנטוורקינג עם בלוגריות נוספות בארץ ובחו"ל, כמקום לפיתוח קשרים בקהילה, וכמקור ליצירת קהל נוסף ופעילויות נוספות.

החלק הקריטי בשלב זה הוא הפניה של הקוראות למפגשים אוף ליין או לליווי או לרכישת המוצרים. קרי, הבלוג יצר פלטפורמה של נטוורקינג עסקי.  הבלוגרית חוששת לצאת מגבולות הבלוג, ולכן את ה"נסיונות" טרום העברת סדנא, מכירה או כל יציאה אחרת ממקום הנוחות של הבלוג, היא מבצעת באמצעות הקהילה התומכת של הקבוצה, שמלווה אותה כבר מהשלב הראשון של המודל. לאחר שהיוצרת מקבלת חיזוקים נוספים מהקהילה שלה, והיא נחשבת למעמד של "מומחית" בתחומה, היא תעבור לשלב הבא

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית. עיצוב: טלי יחיה

פירוט המודל מתחביב למקצוע מכניס: שלב ה – בלוג מכניס

הכנסה כלכלית מהבלוג. הבלוג הינה פלטפורמה שמאפשרת ליוצרת להגיע לקהל אוהד. תומך שרוצה לרכוש מהיוצרת את המוצרים שלה, את הידע שלה את היכולת שלה להעביר לקוראות מוצרים ושירותים נוספים כמו הדרכות, סדנאות, הרצאות, מוצרים וכו. הרכישה מתבצעת און ליין באמצעות חנויות און ליין או אוף ליין במסגרת מפגשים פיזים.

כל הזכויות שמורות ליונית צוק הבלוגריסטית. עיצוב: טלי יחיה

זה ממש על קצה המזלג של המחקר שלי, יש הקדמה לנושא כמובן מבחינת תתי נושאים, ויש, לאחר מכן, פירוט של הפעולות השונות שכל שלב מכיל, מה גורמי ההצלחה ומה גורמי הכשלון. את זה, אני מלמדת בפגישות אישיות, בליווי ובסדנאות שלי.

מסקנת המחקר:

הבלוג הינו מקור להתפתחות אישית ועסקית. הבלוג משמש ככרטיס ביקור אינטרנטי ויש לנו יכולת ליצור קשרים באמצעות הבלוג. הבלוג מנגיש את הכותב בו  כמוקד ידע, אוטוריטה בתחומה, בעלת ידע, יכולת ואישיות שמשתקפת בבלוג.
קוראי הבלוג מחזקים את הכותבת באמצעות תגובות, שיתופים וקריאות להנעה לפעולה.
הבלוג משמש כפלטפורמת העצמה, קשר וחיזוק הן לבלוגרית והן לקהל הקוראים.

כשהבנתי שהמחקר שלי תופס תאוצה מבחינת נפח ומשמעות התוכן, החלטתי לפתוח בלוג שממוקד בתכני המחקר. כתבתי על העולם המופלא של הבלוגים, הן מבחינת פן עסקי והן מבחנת פן תרפויטי. בזכות הבלוגריסטית – הבלוג המקצועי שלי, הוכחתי, והפעם – על עצמי כמקרה בוחן, שהמודל עובד, ויכול להפוך את התחביב שלי (כתיבה על נושא הבלוגים) למקצוע מכניס. הצלחתי "להמציא מקצוע" או יותר נכון "לייבא מקצוע" שמאוד מוכר בארה"ב לארץ. להיות בלוגרית מקצועית ולהעביר את הידע שלי הלאה.

האם מצאת את עצמך במודל?

אשמח לשמוע את דעתך בנושא.

לבנות לבד אתר אינטרנט לעסק – זה אפשרי

בשלוש שעות אתם יכולים לבנות אתר בעשר אצבעות. כל הפרטים פה בלינק

6 תגובות

ספרו לי אם אהבתן את הפוסט ולמה

תגובות נוספות

שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק