ההיסטוריה של עולם הבלוגים - סקירה כרונולוגית - שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק
מתחילת האינטרנט ועד ימינו
איפה לפתוח בלוג

ההיסטוריה של עולם הבלוגים – סקירה כרונולוגית

ניתן להאזין לחלק הזה של הבלוג בפודקאסט מספר 4 על עולם הבלוגים, פה בלינק.

כשחקרתי את העולם של הבלוגים במסגרת התואר השני, נכנסתי למסע מרתק בהיסטוריה של הדיגיטל. זה קצת מצחיק לכתוב היסטוריה ודיגיטל, אבל זה ממש ככה. בסיפור של עולם הבלוגים יש מספר אירועים מכוננים ששמו את הבלוגים על המפה , ואותו אני מספרת פה.

ההתחלה של עולם הבלוגים:

בלוגים החלו את דרכם בשנת 1994 על ידי סטודנט שהתחיל לייצר לעצמו עמוד בית.  (היום זה נראה לנו מובן מאליו אבל אז, אפילו לא קראו לזה בלוג). 

אתם מבינים, כשאתם בעצם אומרים לי רגע, רגע, לפני הכל מה זה בלוג?

צריך להבין שבלוג זה סוג של אתר אינטרנט, שהמידע בו נכתב באופן כרונולוגי הפוך, קרי הפוסטים החדשים למעלה והישנים נדחפים למטה, ועם זאת יש לו ארכיון מובנה כי בבלוג יש סרגלי ניווט, וקטגוריות ותגיות ואפשרויות לנווט ביתר קלות בין הפוסטים, שזה המאמרים שבבלוג. 

בלוגים נבנים על פלטפורמות של בניית אתרים, ולכן בלוג הוא סוג של אתר אינטרנט, שהמאפיין העיקרי שלו הוא בפרסום הפוסטים, בתדירות הפרסום, בקשר שהוא יוצר עם קהל הקוראים. 

באתר אינטרנט נבנים עמודים קבועים, כמו עמוד אודות וצור קשר ופורטפוליו, בלוג, זה הדובדבן של האתרים, למה? כי העמודים בו אינם קבועים אלא מתעדכנים כל הזמן בתכנים חדשים. 

אפשר לבנות בלוג בפני עצמו ואפשר לבנות בלוג בתוך מבנה של אתר אינטרנט תדמיתי. הכל לפי בחירתו של הבלוגר ומטרת הבלוג. 

עוד על ההבדל בין בלוג לאתר אינטרנט בלינק שפה.

עכשיו, כשהבנו שבלוג זה סוג של אתר אינטרנט עם מאפייני תקשורת שונים, בואו נבין מה ההיסטוריה שלו.

ההיסטוריה של עולם הבלוגים:

ב1998 הוקם הבלוג החדשותי הראשון כשהוא תיעד את אחד ההורקין בארה"ב. 

בשנים הללו בלוגים נראו שונה מאוד ממה שאנחנו מכירים היום, זה בעיקר היו רשומות ולינקים. 

היו שתי פלטפורמות עיקריות לבלוגים: בלוגר של גוגל ולייבג'ורנל – שאפשר לראות את זה בסרט הנפלא ג'ולי וג'וליה המבוסס על מקרה אמיתי של בלוגרית אוכל שתיעדה את המתכונים שהיא הכינה של ג'וליה צ'ילדס. ממליצה לראות את הסרט. 

שנות ה2000 הביאו שינוי מאוד גדול בעולם הבלוגים, אמנם לא היה באג 2000 (זוכרים את ההיסטריה?) אבל כן היתה פריחה בעולם הזה של הכתיבה העצמאית. 

כמה צמיחה? בואו נגיד שאם ב2000 היו 23 בלוגים בעולם, ב2006 היו כבר מעל ל50 מליון בלוגים בעולם. וואו. 

בארה"ב היו בעיקר בלוגים פוליטים והם עלו לכותרות במיוחד בשני מקרים זכורים: הראשון, בלוגים פוליטים היו הראשונים שתיעדו והעלו לאויר תמונות ב-חי מאירועי נפילת התאומים ב11 בספטמבר 2001. בתקשורת הבינו שקורה פה משהו שזז מהר יותר מהתקשורת המסורתית הקיימת. 

אירוע נוסף שנתן פוש לבלוגים קרה כשהם גרמו לאיש הפוליטיקה לוט ב2002 להתפטר לאחר שהתבטא בצורה גזענית. התקשורת המסורתית לא העניקה לדבר במה, אך הבלוגים לא עזבו אותו עד שנעשה מעשה. 

בשנים הללו התפתחה פלטפורמה חדשה בשם וורדפרס, עליה אנחנו נדבר לעומק בהמשך.

בשנת 2005 אריאנה הפינגטון ייסדה את אתר החדשות המהפכני – הפינגטון פוסט, מגזין חדשותי חדשני המבוסס על 9000 בלוגים הכתובים ללא תשלום בו, והתברג לאחד מאתרי התקשורת הגדולים והמשפיעים ביותר בארה"ב. 

אתם לא תאמינו אבל בשנות 2003 – 2004 היו בלוגים עם פודקאסט ועם וידאו עוד לפני שהיו מנועי פודקאסטים ויוטיוב כמו היום. 

בשנת 2003 עולם התשלומים של גוגל אדסנס הגיח לעולם, ואז בלוגים, גם שהיו להם טראפיק מאוד בסיסי התחילו להרוויח כסף , ובאמריקה כמו באמריקה – הכל אפשרי. 

ואז התחילו אנשים ללמד את עולם הבלוגים, אני חייבת לציין את דארן רוז שהוא פרובלוגר והוא האורים והתומים בנוגע לתחום הזה. 

שיימינג בעולם הבלוגים:

אנקדוטה נוספת בנוגע לעולם הבלוגים  – אתם יודעים מה זה לעשות DOOCE? זה לגרום לפיטורין בגלל משהו שכתבתם בבלוג שלכם. 

זה קרה לבלוגרית של הבלוג DOOCE מסולט לייק סיטי יוטה (שהיא מעצמת בלוגים, הייתי שם ונדהמתי). אותה בלוגרית שהפכה לסופר מפורסמת וזכתה בפרסי תקשורת שונים, החלה את ההיכרות שלה בעולם מפורסמי הרשת בגלל שהיא העלתה, בין היתר, את נושא הפרטיות ברשת ואת נושא תביעות הפרטיות והשיימינג. אותה בלוגרית תיעדה באופן יומיומי את חייה בעבודה בתור מעצבת גרפית, וכמה שרע לה שם וכמה שהקולגות שלה בעבודה הם אנשים לא משהו בכלל, מה שגרם לבוס שלה לפטר אותה ולחבריה לעבודה לתבוע אותה על הפצת דיבה. 

אז, אם חשבתם שאף אחד לא יקרא את הבלוג שלכם, כדאי לכם לחשוב שוב. 

ב2005 נכתב בעיתון business week שבלוגים ישנו את העסק שלכם מה שגרם למפנה נוסף בעולם הבלוגים, לא עוד יומני היקר שלום או מלל פוליטי זועם, אלא עם הזמן,  מותגים, תאגידים וענפי תקשורת שונים הבינו את הכוח של בלוגים, במיוחד לאור העובדה שיש להם יכולת לתקשר עם הלקוחות שלהם באמצעות מסרים שאינם תלויים מדיה נרכשת אחרת, וגם, הם הבינו שבלוגים מקדמים את האתר שלהם בקידום אורגני בגוגל. 

עד 2010 היו 152 מיליון בלוגים פעילים ברשת. 

עם הזמן התפתחו פלטפורמות חדשות יותר ידידותיות למשתמש, במיוחד לאחר הצמיחה של פייסבוק ואינסטגרם, במטרה להנגיש את הידע הטכנולוגי לאנשים לא טכנולוגים וליצור לעצמם את הפלטפורמה העצמאית שלהם. נוצרו פלטפורמות שונות של בלוגים כמו טמבלר וויקס ונוספים. 

ואז נפתח פייסבוק:

עד לפני שנים, הפלטפורמה היחידה לביטוי עצמי הי,ה הבלוגים. 

עם הכניסה של הרשתות החברתיות, הדברים השתנו, אבל עדיין יש הרבה הבדל ושוני בין פייסבוק ואינסטגרם ולינקדאין ובין בלוגים, וגם על זה אנחנו נדבר בתכניות הבאות שלנו. 

עם הצמיחה של פודקאסטים ומדיה דיגיטלית ויזואלית, הבלוגים היו צריכים לעשות שינוי ולהתפתח בשביל להכיל את סוגי התכנים הללו. 

על ההבדל בין פייסבוק לבלוג אפשר לקרא פה.

היתרון של בלוג לעומת רשתות חברתיות:

הבלוגים עשו כברת דרך מדהימה, ועדיין יש להם את היתרון של ארכיון. הבלוג שומר על התכנים שלנו בצורה מאוד נגישה וברורה, שלא כמו הרשתות החברתיות, בהן קשה מאוד למצא את התכנים שכתבנו בעבר. 

מה צפוי בעתיד של הבלוגים?

בעיקר הרבה התאמה לשינויי צריכת התוכן של הקוראים שלנו. כמו שראינו שבעבר הבלוגים היו עמוד בית ולינקים לפוסטים עם מלל, לאחר מכן נכנס הויזואל והוידאו, היום חשוב שהבלוג יהיה רספונסיבי ומותאם לסלולאר ובעיקר קל מאוד להקמה ותפעול. 

אני מאמינה שהבלוגים ישארו לעוד עשור לפחות, פשוט הוא יהיה מאוד דינמי ומשתנה. וזה, כבר ממש מרתק.

נהניתם לקרא? אשמח לשמוע מה אתם חושבים על עולם הבלוגים המופלא ואיך הוא נוגע אליכם.

לבנות לבד אתר אינטרנט לעסק – זה אפשרי

בשלוש שעות אתם יכולים לבנות אתר בעשר אצבעות. כל הפרטים פה בלינק

1 תגובות

ספרו לי אם אהבתן את הפוסט ולמה

תגובות נוספות

שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק