ראיון עם איילת ונציה מהתבלינים של איילת - איך משווקים ומוכרים עסק תבלינים באון ליין בלבד?
למכור תבלינים רק באינטרנט זה לא חלום

ראיון עם איילת ונציה מהתבלינים של איילת – איך משווקים ומוכרים עסק תבלינים באון ליין בלבד?

מאוד התרגשתי לארח בפודקאסט שלי את איילת ונציה מהתבלינים של איילת – חנות און ליין וקהילה דיגיטלית בנושא התבלינים של איילת.

נפגשנו בעבר בקורס הפרלמנט ומאז אני עוקבת אחר הפעילות של איילת בבאהבה גדולה, על ההתפתחות, הצעדים והקפיצות למים. הזמנתי את איילת לחלוק איתנו מה הביא אותה לפתוח חנות דיגיטלית לעסק שכולו תבלינים.  ואיך היא ניהלה מאז ועד היום את הנכסים הדיגיטלים השונים. מה עבד יותר ומה פחות. ממליצה להאזין גם לראיון וגם לקרא את הפוסט הכתוב, מכיוון ויש חפיפה רק בחלק מהשאלות והנושאים שאני מעלה פה ובפודקאסט הם שונים. במידה והחלטתם להאזין לפודקאסט (ממליצה) תקחו עט ונייר – יש הרבה טיפים שאיילת משתפת ששווים זהב. תהנו.

התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס

 התבלינים של איילת, איך העסק התחיל?

התבלינים של איילת התחילו את דרכם בקיץ 2014 בתור דוכן תבלינים, בשוק הפליאו שנועד לקהילה שמקיימת אורח חיים פליאוליתי – ללא דגנים, סוכרים מעובדים, שמנים מזוככים ואוכל מעובד ומתועש, תזונה שדוגלת באוכל אמיתי.
כחלק מחברי הקהילה, השתתפנו בשוק הראשון שנועד לאפשר לאנשים להצטייד בחומרי גלם ובאוכל שמותאם לכללי התזונה. הייתי אז בפרשת דרכים מבחינה מקצועית, עם פעוטה ותינוקת בבית ופשוט הצעתי את  עזרתי ליזם השוק. הוא מצידו ביקש שאברר לו איך אפשר להקים דוכן תבלינים בשוק, כזה שהתבלינים בו יהיו נקיים לחלוטין מתוספים ושמנים מזוככים.
פניתי לשכן, שעבד במפעל שייצר כאלה תבלינים והצעתי לו להקים דוכן אך מאחר והם מפעל, הוא הציע לי חזרה לקנות מהם תבלינים ותערובות תבלינים ולהקים את הדוכן בעצמי.
ניסים בן זוגי, החליט לתת לזה הזדמנות וכך באוגוסט 2014 עמדנו עם קערות מלאות תבלינים צבעוניים וטריים למכירה.
ראיון בפודקאסט עם התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס
לא חשבנו על הזדמנות עסקית ובטח לא על עסק משפחתי, אבל הדברים התגלגלו לכדי כך שיותר ויותר אנשים הגיעו לדוכן שלנו בכל שוק, פעם פעמיים בחודש, זיהינו כמה תערובות תבלינים הופכות את הבישול לפשוט וקל עבור אותם אנשים שעכשיו צריכים לבלות יותר זמן במטבח ולכן החלטנו להתעמק בנושא ולהרחיב את מגוון התערובות ולאט לאט ליצור ממש שפה שלמה סביבם.
לקראת 2018 ראינו שהשווקים הולכים ומתמעטים, הלקוחות מאד רוצים להמשיך ולבשל איתנו וחשבנו איך יהיה נכון להפוך את הדוכן שהתחיל כקוריוז, לעסק ממשי. אחרי שהתייעצנו עם בעלות עסקים מקבילות הגענו למסקנה שהדרך הנכונה ביותר להגיע לכמה שיותר אנשים, ולהביא להם את חווית ההנאה והפשטות בבישול הביתי תהיה לעבור לדיגיטל ולהתרכז בחנות אונליין.
זה גם מאד התכתב עם הרצון שלנו לחיות חיים שיש בהם הגשמה וגמישות ויכולת לבלות יותר זמן עם הבנות שלנו. למעשה מאז 2018 הפעילות שלנו היא רק בדיגיטל ואין לנו יותר מכירה פיזית בכלל.

המעבר מעסק פיזי לעסק דיגיטלי- מה נדרש מכם ברמת ההתארגנות, הסטייט אוף מיינד והתקציבים?

המעבר מהאוף ליין לאונליין כשמדובר במוצר שדורש כל כך הרבה חושים פעילים – מגע, ריח, מראה, דרש מאיתנו המון יצירתיות והשקעה גם במלל, גם בהנגשת המידע, גם ביצירת מוצרים (דוגמיות, מארזי טעימות) שמאפשרים לאנשים לחוות ולנסות לפני שהם מתחייבים לפנות לנו מדף או מגירה שלמים וכמובן להשקיע לא מעט בויז'ואל.
ראיון בפודקאסט עם התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס
אם בהתחלה חשבתי שאסתפק בצילומים שלי, מהר מאד הבנתי (ולא מעט בזכות הפרלמנט שהשתתפתי בו איתך) שאני חייבת להשקיע בצילום מקצועי ולקחנו צלם ויחד איתנו גדלנו ויצרנו שפה ייחודית לאתר כשהמחשבה הייתה תמיד איך לייצר אווירה ותחושה שהיא עד כמה שאפשר פיזית דרך המסך.
זה תמיד דורש את ההבנה שלאנשים יש יותר חסמים וצריך להשקיע בקופי של טקסטים ומודעות כדי להתחבר למקומות שבהם קיים החשש ולעזור להם לעבור אותו.
צריך להבין ולקחת בחשבון את ההשקעה שנדרשת בשירות הלקוחות ובמקסימום מענה בזירות הדיגטליות ובעיקר ליצור חזון מאד חזק וברור של מי שאנחנו ומה מייחד אותנו ומה המטרה שלנו ועבור מה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים כדי לגרום לאנשים לבחור בנו ולא ללכת לסופר או לחנות התבלינים הקרובה ולקנות שם.
זה דרך השמות הייחודים, השירות הנגיש והזמין, הקהילה שתומכת כל הזמן, האיכות והמיתוג שהם חסרי פשרות מבחינתי, וזו הידיעה שתמיד אנחנו נמצאים ללוות ולתמוך בכל שלב של הבישול.
 כמובן שכשמריחים ופוגשים בפיזי הרבה יותר קל להוביל למכירה. כי התחושה היא פיזית. יחד עם זאת אני חושבת שדווקא הזמינות הדיגיטלית שלא קיימת במרחב הפיזי מאפשרת לאנשים את הביטחון שבכל רגע נתון יהיה מי שיעזור יתמוך וילווה גם אם זה ב 10 בלילה. מה שלא מתאפשר אף פעם במרחב הפיזי.

איך יצרת לעצמך קהילה כל כך נאמנה?

אני מאד מאמינה בלשתף ולהשתתף.
בכל מקום שאני נמצאת בו אני משתפת ומשתתפת ומגיבה ולוקחת חלק פעיל וזה הופך אותי למישהי שאנשים רוצים לשמוע אותה ולהכיר אותה.
אז גם בדוכן הפיזי נוצרה קהילה ואנשים העבירו אחד לשנייה את הנדיבות הזו של לעזור ולתמוך ולתת מידע וככה זה גם נוצר בדיגיטל.
הזמינות, הנגישות, האותנטיות, השקיפות, ההעדר אגו – כל הדברים האלה גורמים לאנשים לרצות להיות חלק מהקהילה שלנו ומכאן גם נוצר החיבור המאד חזק.
אנשים מרגישים שהם מקבלים לא רק ערך אלא גם במה להביע את עצמם.
ראיון בפודקאסט עם התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס
אלו נכסים דיגיטלים העסק שלך היום מחזיק ומה היו השלבים של ההתפתחות שלהם? האם התחלת בבת אחת עם הכל? 
הנכסים שיש לנו היום הם:
אתר הוא הראשון בסדר. עבר כמה וכמה גלגולים ובהתחלה היה בכלל גוגל פורמס להזמנות, ואז אתר ממש פשוט בפלטפורמה שנקראת FOLYOU עד שהגענו לאתר הנוכחי שתיכף גם הוא משתנה והם על פלטפורמה של וורדפרס וווקומרס.
דף עסקי בפייסבוק. הוא הבא בתור שנפתח. בהתחלה פשוט כתבתי וכתבתי והעלתי תמונות וכתבתי כל יום וגם היום עולים שם לא מעט תכנים רחבים שמשתפים על תפיסות עולם וטיפים לתיבול ובישול וסיפורים והמלצות של לקוחות ועוד ועוד ומתפתחים שם דיונים ערים ובהמשך בסוף 2017 נכנסתי לכל נושא הפרסום הממומן והיום יש סוכנות שמטפלת בכל הנושא הזה
עמוד אינסטגרם. הוא נפתח לפני כמה שנים ורק בסוף 2019 החלטתי לקחת אותו ברצינות וללמוד איך לתחזק אותו. לקחתי קורסים וייעוץ והתחלתי ממש לעבוד בפלטפורמה הזו שהיא מאד תובענית ולא מאפשרת לקיים ממש חיי קהילה. אז היום הוא חלק ממערך השיווק אבל אנחנו בדיוק בחשיבה של איך נכון להחזיק ולתפעל אותו. כרגע הוא מעין שילוב של עסקי ואישי ואני מוצאת שאנשים מתחברים יותר לאישי מאשר לעסקי בהכרח.
קהילת התבלינים של איילת בפייסבוק. הקהילה נפתחה לפני 3 שנים ועברה לא מעט גלגולים עד שגם בה, נעזרתי בייעוץ ספציפי לנושא ניהול קהילה כדי לזקק מה המטרה והייעוד שלה ולהצליח לעצב לה שפה משלה שמבדלת אותה משאר קהילות האוכל ברחבי הפייסבוק ולהיות קהילה שהיא קהילת מותג מובילה שלומדים ממנה לא מעט, והיא מקום לתמיכה, צמיחה, למידה ומתרכזת בתיבול.
חוץ מזה יש לנו ניוזלטר עם רשימת תפוצה של 10,000 מנויים וערוץ יוטיוב שעוד בחיתוליו ממש ולא התפתח ועליו נשים כנראה את הדגש במהלך השנה הקרובה.
ראיון בפודקאסט עם התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס

על איזה נכס לא היית מוותרת לעולם לטובת השיווק של העסק שלך?

הקהילה. היא הנכס היא משמעותי עבורי היום. שם מתנהל השיח,משם אני לומדת על הלקוחות שלי הכי הרבה, מה הם אוהבים וצריכים ורוצים, משם צפים ועולים הרעיונות הכי טובים, שם גם מתקיימת ממש תחושת קהילה סביב העסק שלנו ובנוסף, זה אחד הערוצים הממירים ביותר של העסק.

אילו טעויות עשית בתחום השיווק ומה את ממליצה לבעלי עסקים לעשות או לא לעשות בתחום השיווק הדיגיטלי?

אני אקדים ואומר שבעיני, הטעויות שלנו הם היועצות העסקיות הכי טובות בעולם! מהם לומדים הכי הרבה.
ספציפית בתחום הדיגיטלי, טעויות שעשיתי היה להקשיב למומחי דיגיטל שהשמיעו את עצמם ולא למדו את הקהל והצרכים שלנו בכלל
שיתופי פעולה ועבודה עם משפיענים במרחבים הדיגיטלים שהקהל שלהם לא היה מתאים ומדויק לנו
אני חושבת שטעות גדולה היא לנסות להעתיק, לעשות כמו כולם, או לקנא באחרים.
המדיות לא מראות תמיד את כל התמונה המלאה ולפעמים מישהו נראה בדיגיטל מאד מצליח, זה לא אומר שזה ככה באמת במציאות.
למדתי שני דברים מרכזיים:
1. לדאוג שיש לי חזון ברור, בידול ברור ומדוייק וערכים ועקרונות ברורים וכל זה יחד הם סוג של מגדלור עבורי. דרכם ואיתם אני יודעת להגיד אם פעולה שיווקית מתאימה או לא מתאימה לנו מבחינת מימוש החזון, הארת הבידול ובהלימה לערכים ולעקרונות שלנו.
2. להפנות מבט פנימה. להקשיב ללב שלנו וללכת עם מה שמרגיש לנו נכון גם אם הקולות בחוץ אומרים אחרת.
ראיון בפודקאסט עם התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס

מה האני מאמין שלך בנוגע לשיח ברשת?

אני חושבת שכשאנחנו כותבות ברשת יש לנו אחריות. לכן אני תמיד דואגת שלמה שאני כותבת או מפרסמת או משתפת תהיה משמעות. זה ייתן ערך. תהיה מאחורי זה כוונת לב ברורה.
כשאני במרחבים דיגיטלים אני משתפת ומשתתפת. אני חושבת שהשיח ברשת נועד לעורר עניין, מודעות, לתת ערך וזה כלי מאד עוצמתי שאפשר וצריך להשתמש בו בתבונה

יצירת תכנים – מה חשוב ומה לא חשוב?

עניין, כוונת לב, ערך. זהו. כל השאר לגבי אורך, שעות פרסום, בעיני זו התעסקות בתפל.
כל עוד יש כוונת לב אמיתית, כל עוד יש ערך ועניין אנשים יקראו ויגיבו וישתפו.

אני ממש לא אוהבת ואפילו סולדת מפרסום מנפילוטיבי, כזה שעושה גרין ווש לנושאים בוערים, כזה שמשתמש בכאב של אנשים כדי להכאיב יותר וליצור מנפילוציה כדי לגרום לאנשים לקנות.
אני נגד פרסומים גורפים של הנחות ומבצעים כי זה מוזיל את המותג מאד.

ואם אין מה להגיד – לא לפרסם בכוח.
וכתיבה. צריכה להיות מדוייקת. נעימה. בשפה מדוברת אבל רהוטה.

ראיון בפודקאסט עם התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס

האם את מתחזקת את כל הנכסים הדיגיטלים או שאת נעזרת במישהו חיצוני?

לטובת הפרסומים הממומנים, אני נעזרת באנשי מקצוע.
יש לי היום צוות ששותף איתי בתכנון וכתיבת הפוסטים ברשתות והעלאה שלהם לעמודים בפייסבוק ובאינסטגרם.
צילום – בעיקר צלמים מקצועיים.
בקהילה, עד עכשיו ניהלתי בעצמי והיום יש לי שני מנהלים יחד איתי שהם לקוחות מאד ותיקים והם עוזרים באישור חברים, העלאה ותגובה של פוסטים ופינות קבועות שהם מעלים בקהילה.
והיום אני בודקת אפשרות לשלב אשת מקצוע בתחום של אינסטגרם כדי לתפעל נכון את הערוץ הזה.

תכנים אורגנים לעומת תכנים ממומננים – מה האני מאמין שלך בנושא?

תוכן ממומן יעבוד רק אם יש עבודה אורגנית עקבית, מתמידה ומעניינת. אני מאמינה בהמון עבודה אורגנית ומתוכה לגזור את הממומן בהתאמה לקהלים. אני חושבת שעבודה אורגנית היא זו שמייצרת בסוף את החיבור למותג. ותכנים ממומנים צריכים להיות כל הזמן מגוונים ומשתנים ומותאמים לקהל ולתקופה
תכנים ממומנים ברמת משפיענים יכולים להעשות רק לאחר מחקר ובדיקה מעמיקה של פעילות המשפיענ.ית, הבנה של הקהל שלה, תיאום ציפיות ברור וחיבור של הערכים לערכים שלנו.
ראיון בפודקאסט עם התבלינים של איילת- איך הופכים עסק פיזי לעסק דיגיטלי - מכירת תבלינים בחנות איקומרס

האם את עוזרת לעסקים בתחום השיווק הדיגיטלי?

אני מרצה היום לא מעט על הפעילות הדיגיטלית שלי ומנצלת כל הזדמנות להעביר את הידע והניסיון שלי גם כשפונים אליי בפרטי וגם כשמזמינים אותי להרצאות.
אני מרצה במכללה לאיקומרס שהקים דוד פופוביץ ליזמים שרוצים ללמוד להקים עסקים בתחום האונליין, על קהילות מותג.
אני כותבת לא מעט מהניסיון שלי בקהילות של בעלי עסקים בתחום האונליין.
אם יש משהו שאני יכולה לעשות כדי לסייע ולקצר דרכים לאנשים אני עושה זאת תמיד בהמון שמחה ואהבה.

מה הטיפ הכי חשוב שיש לך לתת לעסק שרוצה לעשות את הפריצה הזאת מאוף ליין לאון ליין?

להשקיע! מחשבה, אנרגיה, זמן וכסף בליצור עד כמה שאפשר חוויה חושית בדיגיטל.

כל התמונות בפוסט הנוכחי הינן תמונות של איילת מהתבלינים של איילת.

במהלך הפודקאסט איילת פירגנה להרבה בעלי עסקים שאצלם היא התייעצה ואני מאוד שמחה לרכז את הרשימה שלהם פה בסוף הפוסט. תזכרו, פרגון עושה טוב לעור הפנים.

אשמח מאוד לקרא מה הראיון עם איילת עורר אצלך. ואם אהבת את הפודקאסט – אשמח שתשתפו אותו לאנשים שתמצאו אותו מעניין להם. 

לבנות לבד אתר אינטרנט לעסק – זה אפשרי

בשלוש שעות אתם יכולים לבנות אתר בעשר אצבעות. כל הפרטים פה בלינק

ספרו לי אם אהבתן את הפוסט ולמה

תגובות נוספות

שיווק עסקים בדיגיטל באמצעות אתר אינטרנט, בלוג ותוכן | הבלוגריסטית יונית צוק